Άγχος και φοβίες

February 19, 2015
Off

stress-feature-620x300

Τι ακριβώς εννοούμε;

Το άγχος αποτελεί μέρος της φυσιολογικής ζωής των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων. Εκδηλώνεται συνήθως ως προσωρινή αντίδραση στις διάφορες ψυχολογικές πιέσεις που δεχόμαστε.. Στην περίπτωση όμως που ο γιος σας ή η κόρη σας αισθάνεται άγχος διαρκώς και για μεγάλο διάστημα τότε ίσως είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό. Το άγχος που διαρκεί για μεγάλο διάστημα μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στο παιδί να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες και να απολαμβάνει τη ζωή.

Οι έφηβοι ή οι νέοι στην προσπάθειά τους να μειώσουν το άγχος, μπορεί να καταφύγουν στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη άγχους που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Εάν το άγχος είναι έντονο, απαιτείται η βοήθεια του ειδικού.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους;

    • Συνεχείς σκέψεις και φόβοι για την ασφάλεια τη δική τους ή των γονιών τους.
    • Άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο.
    • Συχνά παράπονα για πόνους στο στομάχι ή άλλα οργανικά συμπτώματα.
    • Ανησυχία άμα το παιδί πρέπει να κοιμηθεί κάπου αλλού εκτός από το σπίτι
    • Δυσκολία στη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων
    • Αποφυγή από το παιδί καταστάσεων που θα το φέρουν αντιμέτωπο με νέα πρόσωπα (πχ παιδικά πάρτυ, κατασκήνωση κλπ).
    • Έντονη ανησυχία για καταστάσεις πριν ακόμη αυτές εκδηλωθούν.
    • Έντονη ανησυχία για το σχολείο, τους φίλους, τα σπορ.
    • Ανάγκη υπερβολικής ενθάρρυνσης για να προσπαθήσει το παιδί κατι καινούργιο.
    • Υπερβολική ενασχόληση του παιδιού με την καθαριότητα, το πλύσιμο χειρών κ.λ.π
    • Δυσκολία να ηρεμήσει και να κοιμηθεί.

Τι είναι το Άγχος του Αποχωρισμού;

Είναι φυσιολογικό για τα μωρά παιδιά να νιώθουν ανησυχία όταν αποχωρίζονται οικεία πρόσωπα ή αλλάζουν περιβάλλον. Η ανησυχία αυτή είναι φυσιολογική στα μωρά και μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Η εκδήλωση όμως έντονης ανησυχίας σε περίπτωση αποχωρισμού μπορεί να φανερώνει την ύπαρξη προβλήματος.
Τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμό εκδηλώνονται με αβάσιμες ανησυχίες του παιδιού για την ασφάλεια των μελών της οικογένειας, φόβο ότι δεν θα επιστρέψουν στο σπίτι, άρνηση του παιδιού να κοιμηθεί μόνο του ή να πάει σχολείο ή ακόμα και με κάποια σωματικά συμπτώματα όπως πόνους στο στομάχι ή πονοκέφαλο.

  Τι είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή;

Στην περίπτωση αυτή το παιδί ή ο έφηβος έχει έντονη ανησυχία που όμως δεν συνδέεται ιδιαίτερα με κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. Ανησυχούν υπερβολικά για πολλά και διάφορα, ακόμα και για μικροπράγματα και δεν μπορούν να το ελέγξουν ακόμα και αν προσπαθήσουμε να τα εφησυχάσουμε. Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρουσιάζουν αυτή τη διαταραχή μπορεί να είναι τελειομανή και μπορεί να ξοδεύουν ώρες ολόκληρες κάνοντας κάτι, ξανά και ξανά.

  Σωματικά συμπτώματα που έχουν σχέση με το άγχος.

Τα παιδιά  και οι έφηβοι μπορεί να παρουσιάσουν μια σειρά από σωματικά συμπτώματα εξαιτίας του άγχους. Τέτοια είναι:

    • Πονοκέφαλοι.
    • Ενοχλήσεις στο στομάχι.
    • Διάρροια.
    • Εφίδρωση.
    • Μυϊκή ένταση
    • Πρόβλημα στον ύπνο

 

  Τι είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή;

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή συνήθως εκδηλώνεται στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής είναι οι έμμονες ιδέες (επαναλαμβανόμενες σκέψεις που δημιουργούν έντονη ανησυχία) και/ή παρορμητικές πράξεις (επαναλαμβανόμενες πράξεις για παράδειγμα πλύσιμο χεριών, ή επαναλαμβανόμενες πνευματικές δραστηριότητες όπως μέτρημα ή ψιθύρισμα λέξεων). Οι σκέψεις αυτές και οι πράξεις είναι συχνά αρκετά έντονες και δημιουργούν   προβλήματα στη ζωή  του παιδιού, στο σχολείο και στις κοινωνικές του εκδηλώσεις.
Τα μικρά παιδιά μπορεί να φοβούνται ότι κάτι κακό θα πάθουν τα ίδια ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Τα μεγαλύτερα παιδιά ή οι έφηβοι μπορεί να εκδηλώσουν φόβο για μικρόβια ή ασθένειες. Μπορεί να φοβούνται ότι χάνουν το λογικό τους και προσπαθούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους από την οικογένεια και τους φίλους τους. Για την πάθηση αυτή ίσως χρειαστεί να ακολουθηθεί φαρμακευτική αγωγή, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Τι είναι η Διαταραχή Πανικού;

Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρουσιάζουν αυτήν τη διαταραχή έχουν ξαφνικά επεισόδια έντονου φόβου σε συνδυασμό με ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή ή ζαλάδα. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να διαρκέσουν λίγα λεπτά ή ώρες και συχνά εμφανίζονται χωρίς καμία προειδοποίηση. Μερικά παιδιά και έφηβοι μπορεί να αρχίσουν να αποφεύγουν καταστάσεις όπου φοβούνται ότι μπορεί να τους συμβεί επεισόδιο πανικού. Μπορεί να αρχίσουν να δείχνουν απροθυμία να πάνε στο σχολείο ή να αποχωριστούν τους γονείς τους.
Με σωστή καθοδήγηση τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να μάθουν να ελέγχουν το άγχος και τα επεισόδια πανικού. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση επιπλοκών όπως είναι η αγοραφοβία (φόβος για καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν άγχος), η κατάθλιψη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών.    


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/o1387.controlpanel.ote.gr/vourdas.com/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
×