Μειωμένη αυτοπεποίθηση / Κατάθλιψη

February 19, 2015
Off

16701459_shutterstock_97786961.limghandler

Εισαγωγή

Συνήθως, στα παιδιά η μειωμένη αυτοπεποίθηση, οι φοβίες, το άγχος, η θλίψη και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα παρουσιάζονται μαζί. Για αυτό και στα παρελθόν όλες αυτές οι καταστάσεις κατηγοριοποιούνταν κάτω από τον όρο «συναισθηματικές διαταραχές». Η σύγχρονη τάση όμως προτείνει ξεχωριστή ταξινόμηση και αντιμετώπιση για κάθε μια αγχώδη και καταθλιπτική διαταραχή. Όσο και αν ακούγεται περίεργο τα παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν αυξημένο στρες που μπορεί να εκδηλωθεί ως άγχος ή ακόμα και ως κατάθλιψη περίπου στο 5-10%.

Πώς εκδηλώνεται;

Η ευερεθιστότητα και δυσθυμία προεξέχουν. Σπάνια παρατηρείται διαταραχή στον ύπνο και στην όρεξη, όπως στους ενήλικες. Ο θυμός είναι το άλλο πρόσωπο της κατάθλιψης στα παιδιά και στους εφήβους. Συχνά επίσης παρατηρούνται ψυχοσωματικά προβλήματα όπως κοιλιακοί πόνοι και κεφαλαλγίες κλπ), φοβίες, απομόνωση και απόσυρση, πτώση στην σχολική απόδοση.

Πώς θεραπεύεται;

Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά !
Ειδικά ψυχοθεραπευτικά προγράμματα απευθύνονται στο παιδί, ώστε αυτό να αποκτήσει τις απαραίτητες ψυχικές «δεξιότητες» να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται.
Ομοίως, και οι γονείς έχουν ανάγκη καθοδήγησης για το πώς να βοηθήσουν καλύτερα το παιδί τους να ξεπεράσει τη θλίψη και τον φόβο και να κοιτάξει τη ζωή ρεαλιστικά. Συχνά παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και στρες στους γονείς, για αυτό και συχνά προτείνεται στους γονείς να λάβουν και οι ίδιοι κάποια βοήθεια.
Η φαρμακευτική αγωγή δεν δρα το ίδιο καλά στα παιδιά όπως στους ενήλικες, για αυτό το λόγο δίδεται μόνο σε πολύ επιλεγμένες περιπτώσεις.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/o1387.controlpanel.ote.gr/vourdas.com/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
×