Το βρέξιμο του κρεβατιού από τα παιδιά είναι κοινό και μπορεί να γίνει και από έφηβους. Είναι πιο συχνό στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια και μπορεί να δημιουργήσει ντροπή και άγχος στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Αλλά υπάρχει βοήθεια.
Ποια είναι η αιτία του βρεξίματος του κρεβατιού;
Δεν είναι σίγουρο ακόμη, αλλά σύμφωνα με έρευνες, το βρέξιμο του κρεβατιού δεν είναι αποτέλεσμα βαθιού ύπνου, τεμπελιάς ή συναισθηματικών διαταραχών. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ικανότητα ελέγχου της κύστης μπορεί να πάρει περισσότερο καιρό να αναπτυχθεί σε ορισμένα παιδιά. Είναι σπάνιο το βρέξιμο του κρεβατιού να δημιουργείται από ιατρικά προβλήματα. Συνήθως υπάρχει κάποιο οικογενειακό ιστορικό βρεξίματος τους κρεβατιού.
Πώς τα παιδιά αναπτύσουν έλεγχο της κύστης;
Ο έλεγχος της κύστης δεν είναι κάτι που το έχουμε από τη γέννησή μας- στα μωρά η κύστη αδειάζει αυτόματα μόλις γεμίσει. Αλλά με το χρόνο, σταδιακά τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν πότε αισθάνονται την κύστη τους γεμάτη και να την ελέγχουν. Τα περισσότερα παιδιά είναι «στεγνά» κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν έχουν γίνει τριών χρόνων και τα περισσότερα είναι «στεγνά» τη νύχτα όταν έχουν φτάσει πια σε σχολική ηλικία. Παρόλαυτα περίπου το 10% των παιδιών της ηλικίας των 5 χρόνων, και το 5% των παιδιών των 10 χρόνων μπορεί να βρέχονται τη νύχτα.
Πότε πρέπει οι γονείς να ζητήσουν βοήθεια;
Η γενική συμβουλή είναι να λάβετε βοήθεια από ειδικό όταν:
• Το βρέξιμο συνεχίζεται μετά την ηλικία των επτά ή οχτώ χρόνων, ή συμβαίνει συχνά πριν αυτή την ηλικία και δημιουργεί ταλαιπωρία για το παιδί και την οικογένεια
• Ένα παιδί που για καιρό ήταν «στεγνό» και ξαφνικά αρχίζει να βρέχεται
• Το βρέξιμο του κρεβατιού στενοχωρεί το παιδί, του δημιουργεί θυμό και απογοήτευση
• Επηρεάζεται η κοινωνική ζωή του παιδιού (π.χ. αισθάνεται ότι δεν μπορεί να δεχθεί προσκλήσεις να μείνει τη νύχτα σε άλλα σπίτια ή να πάει σε σχολικές κατασκηνώσεις επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να βρέξει το κρεβάτι)
• Το παιδί σας λέει ότι θέλει βοήθεια για το πρόβλημά του.
Τι μπορεί να γίνει;
Τα περισσότερα παιδιά τελικά σταματούν να βρέχουν το κρεβάτι τους χωρίς καμιά θεραπεία. Αν χρειαστεί βοήθεια, ο ιατρός θα βεβαιωθεί πρώτα από όλα ότι δεν υπάρχει σωματική αιτία για το πρόβλημα και στη συνέχεια θα αποφασίσει για την πιο κατάλληλη λύση. Οι επιλογές περιλαμβάνουν προγράμματα εκπαίδευσης της κύστης και φάρμακα.
Προγράμματα εκπαίδευσης κύστης
Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν τη διδαχή στα παιδιά καλών συνηθειών της κύστης δηλαδή να «εκπαιδεύσουν» την κύστη να κρατάει περισσότερα ούρα. Αυτές περιλαμβάνουν ενθάρρυνση των παιδιών να παραμείνουν «στεγνά» με το να ανταμείβεται η πρόοδός τους με συγκεκριμένα συστήματα ανταμοιβών. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να συμπληρωθούν με τη μέθοδο Bell and Pad.
Φάρμακα
Μερικά φάρμακα που δίνονται με συνταγή γιατρού θα βοηθήσουν στην αποφυγή βρεξίματος του κρεβατιού. Όμως η απόφαση να χρησιμοποιηθούν χρειάζεται να συζητηθεί με το γιατρό, γιατί όπως όλα τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες. Παρόλο που τέτοια φάρμακα μπορεί να σταματήσουν το βρέξιμο του κρεβατιού, δε βοηθούν το παιδί να αναπτύξει τον καλύτερο έλεγχο της κύστης. Όταν σταματήσει η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιστρέψει το βρέξιμο του κρεβατιού.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
• Να είναι ενθαρρυντικοί. Να επαινούν την επιτυχία, να αγνοούν τα «ατυχήματα». Ποτέ να μην χρησιμοποιούν την τιμωρία ως μέθοδο εκπαίδευσης.
• Να βεβαιώνονται ότι το παιδί πίνει αρκετά υγρά καθημερινά-αλλά όχι ποτά τύπου κόλα. Αυτά περιέχουν καφεΐνη που μπορεί να ερεθίσουν την κύστη. Αν ένα έφηβος έχει αυτό το πρόβλημα, εξηγήστε του/της ότι το αλκοόλ, καθώς και η καφεΐνη στον καφέ, τσάι και στη σοκολάτα, μπορεί να του κάνει να ουρούν πιο συχνά.
• Να ενθαρρύνετε το παιδί να αναλαμβάνει υπευθυνότητα και να συμμετέχει στη λύση του προβλήματος ενεργά, π.χ. να αλλάζει τα σεντόνια του
• Να έχετε υπόψη ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να χειροτερέψει καμιά φορά τα προβλήματα με την κύστη. Πολλά λαχανικά, φρούτα, φαγητά ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, και δημητριακά), υγρά και εξάσκηση βοηθούν στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας.
• Να αποφεύγετε να πηγαίνετε το παιδί στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας- αυτό μπορεί να μειώσει τα ατυχήματα αλλά δε θα βελτιώσει τον έλεγχο της κύστης.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/o1387.controlpanel.ote.gr/vourdas.com/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399